סתימות

המונח עששת ידוע מזה שנים רבות בחברה המערבית, חיידקים מחוללי עששת ניזונים מהסוכרים שאותם אנו צורכים. עקב צריכתם מכך נוצרת סביבה חומצית אשר פוגעת בזגוגית השן (אמייל) ובשלב מאוחר יותר גם בדנטין (החלק שנמצא מתחת לזגוגית) את הדנטין החיידקים מפרקים מהר יותר ולכן לעיתים מבחוץ השן נראית עם “חור” קטן אך במהלך סילוק העששת על ידי הרופא החור מתגלה כגדול ונרחב.

שחזורים ישירים (סתימות)

שימוש במונח “סתימה בשן” הוא מיושן ומתייחס לטיפול ב”חור” בשן על ידי סתימתו. בעבר היו מנקים את העששת(חור) וממלאים אותו בחומר סתימה. חיידקים היו חודרים בין חומר הסתימה והשן וחומר הסתימה היה משתחרר מהר ובקלות- מה שגרם לרגישויות וכאבים המצריכים טיפול שורש ואף לאבדן השן במקרים חמורים. כיום במקום להשתמש במונח “סתימת שן” משתמשים במונח שחזור שן. השחזור משלים את החלק שנפגע על ידי העששת, או השלמת חומר שן כתוצאה משבר באחד מקירות השן. השחזור אינו רק סותם את החור שנוצר אלא מחזיר לשן את תפקודה וצורתה המקורית.

סוגי שחזורים(סתימות) בשיניים

ישנם מספר חומרים בהם נהוג לשחזר שיניים ביניהם- אמלגם(סתימת כסף\סתימה אפורה \סתימה שחורה), חומר מרוכב(קומפוזיט), יונומר זכוכית, חרסינה וזהב. החומרים נבדלים ביניהם בחוזק, בעמידות לאורך זמן וכמובן בצורת השימוש בהם. (אמלגם, קומפוזיט, או יונומר זכוכית) וישנם “שחזורים בלתי ישירים”- INLAY,ONLAY המבוצעים על מודל במעבדה ומודבקים בפה (קומפוזיט מחוזק, חרסינה או זהב). בדרך כלל, רוב השחזורים המבוצעים הם שחזורים ישירים העשויים מחומר מרוכב. חומר מרוכב מגיע במספר צבעים בדומה לצבע השן וכמעט לא מבדילים בינו לבין חומר השן.

שחזורי אמלגם- השימוש באמלגם (סתימה אפורה\סתימה שחורה) לצורך שחזור שיניים אחוריות היה נפוץ מאוד בעשורים האחרונים ממספר סיבות: החומר נוח לשימוש וניתן לבצע בזמן קצר יחסית ובמחיר זול- שחזור נאות של השן. אם הוא בוצע בצורה מקצועית, בהקפדה, תוך שימוש בעזרים נכונים וחומרים איכותיים, היה ניתן לקבל שחזור שמחזיק מעמד לאורך שנים רבות.

שחזור בלתי ישיר מילואה (INLAY,ONLAY)

כיום, לא ברור אם עמידות שחזורי קומפוזיט דומה לזאת של שחזורי אמלגם. אי לכך כאשר השחזור גדול, רחב, עמוק, אנו מעדיפים לבצע “שחזור בלתי ישיר”(inlay,onlay) שחזור כזה מאפשר שיקום של מבנה השן בצורה מדויקת. השחזור עשוי מקומפוזיט מחוזק, חרסינה, זירקוניה או זהב והוא מודבק לשן באמצעות חומרי הדבקה מיוחדים. בדרך כלל שחזורים אלו מאפשרים שיקום של שן ללא צורך בביצוע כתר.(למאמר בנושא כתרים) עם זאת, לעיתים אין מנוס מביצוע כתר המשחזר את כותרת השן כולה, וזה מלווה בדרך כלל בטיפול שורש ומבנה לפני ביצוע הכתר.

כמה זמן שורד שחזור

על מנת לבצע שחזור איכותי שיחזיק מעמד לטווח ארוך רופא השיניים המבצע צריך להקפיד על כל פרט בכל שלבי הביצוע תוך שימוש בחומרים איכותיים ביותר , ביצוע איכותי של שחזור דורש זמן עבודה והתייחסות לפרטים הקטנים. ביצוע שחזור איכותי מחזיק לאורך זמן, משמר את חומר השן,  מונע הצטברות של רובד חיידקים בגבול שבין השחזור לחומר השן ובכך מקטין את הסיכויים לדלקות חניכיים,  וכמובן ששחזור איכותי יסייע לשמר את השיניים לאורך זמן.

האם סתימות אמלגם(סתימות אפורות) מסוכנות?

שחזורי האמלגם (”סתימות כסף \ סתימות אפורות\סתימות שחורות”) כבר מספר עשורים נמצאים במרכזו של ויכוח רפואי, חברתי ותקשורתי באשר לסכנת החומר ולגיטימיות השימוש בו ברפואת שיניים, אז מה האמת מאחורי סתימות אמלגם?

למעשה, שחזורי האמלגם כלל לא עשויים כספית או כסף בלבד אלא תערובת מגוונות של מתכות ובהן גם נחושת, בדיל ואבץ בנוסף לכסף ולכספית.

בפועל, נוכחות הכספית (יסוד מתכתי נוזלי), וסכנתה לבריאות הם הגורמים המוסכמים היחידים בנושא. יתר העובדות, כגון רמת הדליפה של הכספית מהסתימה ומידת הספיגה הפוטנציאלית שלה בגוף, שנויות במחלוקת ארוכת שנים.

לכספית, במצבה היסודי, השפעות רעילות על מערכת העצבים, הריאות והכליות. סימני ההרעלה כוללים סימפטומים עצביים כמו תחושות נימול, צריבה וכאב, ויכולים להגיע למצבי כשל ריאתי וכלייתי. הכספית יכולה להיספג בגוף דרך עור ורקמות, אם כי שיטת החשיפה הנפוצה ביותר היא באכילת מזון מזוהם (בעיקר דגים ומאכלי ים) ובשאיפת אדי כספית מגורמים סביבתיים.

הגורמים והסימנים להרעלת כספית באים לידי ביטוי לאחר חשיפה במינון גבוה ולאורך פרק זמן משמעותי. מאידך, הכספית המצויה בשימוש ברפואת שיניים ובשחזורי שיניים, מהווה חלק מתרכובת מתכתית שבה החומר קשור למתכות אחרות ואינו מצוי במצב הרעיל הפעיל שלו.

יחד עם זאת, מספר מחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות מצאו קשר סיבתי בין נוכחות שחזורי אמלגם ורמות כספית גבוהות יותר בגוף, בהשוואה לאנשים שבפיהם לא קיימים שחזורים אלו, אם כי הדעה הרווחת היא כי גם רמות אלה נמוכות מסף המסוכנות של החומר.

למרות הכל, לאמלגם יש יתרונות רבים ברפואת שיניים, שכן הוא ותיק ומוכר מזה שנים רבות ותכונותיו הכימיות והמכאניות מאפשרות את שחזור השן ברמה גבוהה. חוזקו הרב ונוחות השימוש בו מקנים לו עמידות לאורך שנים רבות ואחוז סיבוכים וכשלים נמוך ביותר. חומרים תחליפיים לאמלגם כגון קומפוזיטים דנטליים או יונומר זכוכיתי נכנסו לשימוש תדיר רק בשני העשורים האחרונים, הניסיון הקליני בהם עדיין מופחת יחסית לאמלגם ובחלק מהמצבים תכונותיהם נופלות בהשוואה אליו.