התותבות ותותבות על גבי שתלים תופסות מקום טבעי בקרב מטופלים בגיל השלישי עקב איבוד השיניים הטבעיות. התותבות מהוות תחליף לשיניים שאבדו, בנוסף מקנות תמיכה נכונה לשפתיים וללחיים, מה שגורם למטופל למראה בריא וצעיר יותר ובכך משפר את הביטחון העצמי והתחושה הכללית.
התותבות מיוצרות בדרך כלל מחומרים אקריליים. עם ההתקדמות הטכנולוגית ברפואת השיניים המודרנית, ישנו מגוון גדול של חומרים שניתן לשימוש כדי ליצור תותבות ולייצור שיניים תותבות ברמה אסתטית גבוה ביותר ,חשוב לפנות לרופא השיניים כדי שיציג בפנכם מספר אפשרויות לקבלת חיוך טבעי ואסתטי .
קיימים מספר סוגים של תותבות:
- תותבות שלמות – כאשר לסת שלמה מחוסרת שיניים.
- תותבות חלקיות – כאשר הלסת מחוסרת שיניים חלקית וישנם מספר שיניים טבעיות .
- תותבת נתמכת בשתלים.
תותבות שלמות
כאשר אדם מגיע למצבן של אובדן כל השיניים, השפתיים והרקמות הרכות צונחות בצורה טבעית ואיתן צונחת לרוב תחושת הביטחון העצמי. עקב הצניחה נפגם כושר הדיבור,הלעיסה וכמובן האסתטיקה. במצבים אלה התותבות השלמות משמשות כתחליף לשיניים החסרות וכן מסייעות בהחזרת התפקוד התקין בעת הלעיסה,הדיבור והתמיכה לרקמות הגורמות לשקיעת השפתיים .
תותבות חלקיות
תותבת חלקית מהווה תחליף בקרב מטופלים שאיבדו שיניים במרוצת השנים. היא נשלפת ונתמכת בשיניים שנשארו בפה המטופל יחד עם תמיכה נוספת מהחניכיים ועצם הלסת. באזורים בהם הלסת מחוסרת שיניים מטרת התותבת חלקית היא להשלים את השיניים החסרות. התותבות החלקיות, כמו התותבות השלמות, עשויות מחומר מאקריל בתוספת חלק מתכתי המכיל ווים שנתמכים בשיניים על מנת להוסיף יציבות לתותבת בתוך הפה.
הליך הכנת התותבת החלקית מורכב וממושך יותר מהליך הכנת התותבת השלמה אך יחד עם זאת תמיכת השיניים הופכת את התותבת החלקית לחזקה יותר, נוחה, ויציבה יותר. יתרונות התותבת החלקית הופכים אותה לפתרון טוב לטווח ארוך במיוחד במקרים בהם היכולת הכלכלית של המטופל לא מאפשרת ביצוע שיקום קבוע (גשר או שיקום עג שתלים ).
תותבת נתמכת בשתלים
תותבות נשענות על החניכיים,זוהי רקמה שאינה מיועדת באופן ביולוגי לעמוד בכוחות לעיסה. כיום בעידן השתלים, ניתן ולייצב תותבות חלקיות או שלמות תוך שימוש בשניים עד שישה שתלים. התוצאה המתקבלת היא תותבת בעלת יציבות מלאה בכל תנועות ותפקודי הלסת ואסתטיקה מלאה, ללא ווים. התוצאה האסתטית המתקבלת דומה ביותר לשיניים הטבעיות במראה ובתפקוד.
שיקום על גבי שתלים מחזיר המטופל לתפקוד מלא עם יכולת לעיסה ומראה אסתטי תקין. השתלים מחליפים למעשה את שורשי השיניים הטבעיות והכתרים את כותרות השיניים הטבעיות.
הסתגלות לתותבות
לרוב ההסתגלות לתותבת בלסת התחתונה קשה יותר בהשוואה ללסת עליונה. לאחר אובדן כל השיניים נותר הרכס הגרמי שעליו נתמכות התותבות. בדרך-כלל בלסת התחתונה גובה הרכס הנותר באזורים האחוריים נספג ולכן הוא נמוך יותר כך שישנה פחות תמיכה לתותבות,בנוסף הלשון מפריעה ביצירת ואקום בלסת תחתונה מה שמשפיע על יציבות התותבת. בלסת העליונה בדרך כלל לא נתקלים בבעיות מסוג זה, הסיבה היא תמיכה של החך ובנוסף ואקום שמאפשר יציבות של התותבת .
במקרים בהם ישנה קריסה של הרקמות בשל חוסר שיניים, ביצוע תותבת שלמה עשוי לתת פתרון אסתטי ראוי למבנה השפה והלחי בנוסף יתרום בטשטוש הקמטים. לעתים החלפת תותבת ישנה, בנוסף לשיפור התפקוד עשויה לשפר את מבנה הפנים ולתת בטחון ואסתטיקה טובה למטופל.
הסתגלות לתותבות-חלקיות/שלמות:
תקופת ההסתגלות לתותבת אינה קלה ואף יכולה להיות ארוכה, אך היא משתנה ממטופל למטופל. השיפור באורח החיים בתפקוד הלעיסה, בדיבור וכן מבחינה אסתטית מפצה על הקושי הנלווה שבהסתגלות להתקן החדש בפה מה שמקל על המטופל במהלך תקופה זו.