השתלת שיניים

השתלים הדנטליים הראשונים פותחו עוד בשנות ה- 40 של המאה הקודמת. בשנות ה- 70 המאוחרות החלו רופאי שיניים בודדים לפתח שיטות להשתלות שיניים, כאשר בחלוף השנים ולאחר שנצבר ידע וניסיון רב בתחום השתלת השיניים, השימוש בשתלים דנטליים הפך לחלק בלתי נפרד מרפואת השיניים.

השתלים הינם תחליף מלאכותי לשורשי השיניים העשוי ממתכת (בדרך כלל מטיטניום). צורת השתל עברה שינויים בחלוף השנים וכיום צורתו הינה כצורת הבורג. השתל מוחדר אל הלסת בתהליך כירורגי לא מורכב במיוחד. לאחר התקנתו, השתל עובר תהליך איחוי עם העצם או בשמו המקצועי- תהליך האוסטיאו אינטגרציה. בתהליך זה נבנית עצם הלסת סביב השתל ובכך משפרת את אחיזתו בתוך הלסת.

**חשוב לזכור כי התקנת שתלים מיועדת להשלים שיניים חסרות.

 

 

מהו שיקום על גבי שתלים

שיקום על גבי שתלים מאפשר להשלים חוסר שיניים ללא השענות על שיניים הבריאות בפה המטופל. השתל שמותקן בפה המטופל מחליף למעשה את שורש השן החסרה  והכתר שמתברג או מודבק לשתל מחליף את כותר השן. חיבור הכתר לשתל הוא באמצעות הדבקה או הברגה, כאשר לשתי השיטות יתרונות וחסרונות והעדפה לאחת לאומת השנייה תלויה, בין היתר, בנתונים אנטומים של הפה, סוג השתלים, סוג השיקום הקבוע, צורת סגירת השיניים והעדפה של הרופא המטפל.

היתרון העיקרי בשיקום על גבי שתלים הוא היכולת של המטופל ללעוס ולתפקד בצורה טובה. כמו כן אובדן שיניים מתבטא בקריסה של השפתיים הגורם למראה מזדקן, עקב כך פעמים רבות הביטחון העצמי יורד ואף גורם לקשיים נפשיים בקרב מטופלים רבים.

תחזוקת שתלים

ברפואת שיניים בכלל ובטיפול מורכב כמו שתלים דנטליים בפרט, ישנה חשיבות גדולה לטיפול מונע נכון. דלקות סביב שתלים עלולות להיות “שקטות” – ללא כאבים וללא תסמינים אחרים שהמטופל חש בהם. לכן מומלץ לבדוק את מצב השתלים, החניכיים והעצם סביב השתלים פעם בחצי שנה על ידי רופא השיניים המטפל כמו כן תחזוקת שיניים יומיומית קפדנית בליווי השיננית כל שלושה חודשים .

 

 

כמה זמן אמור להחזיק שתל

הצלחת הטיפול בהשתלות שיניים היא בשיעור של כ-97%. שיעורי ההצלחה גבוהים מאוד ומכאן השימוש הנרחב בשיטה.רמת הידע הדרושה היא גבוהה, נדרשת הכשרה מיוחדת ומכשור מתקדם.שביעות הרצון מהטיפול היא גבוהה ביותר, מעלה את תחושת הביטחון העצמי של המטופל ובמקרים רבים מביאה לשינוי משמעותי באיכות החיים.

 

השתלת שיניים- זמן החלמה ותופעות לוואי

צפויים כאבים בימים הראשונים שלאחר ההשתלה ( 24-72 שעות ). איזור ההשתלה עשוי להיות דלקתי עם נפיחות באתר ההשתלה  ואף שטף דם חיצוני שיופיע על הלחי בסמוך לאתר ההשתלה. נפיחות ושטף דם עלולים להופיע ולהתגבר ברמתם במשך שלושת הימים הראשונים ואז לרדת בהדרגה במשך כ-10 ימים.